armegma3Η Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους συλλόγους μας καθώς προσκληθήκαμε να παρευρεθούμε στο άρμεγμα της πέστροφας που θα ελάμβανε χώρα στις εγκαταστάσεις του δασαρχείου στο Κουκουφλί  Ασπροποτάμου.

 

Έτσι λοιπόν μέλη του Συλλόγου Αλιέων Καλαμπάκας μαζί με εκπροσώπους του Αστραίου, ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί για τον Ασπροπόταμο. Η μέρα ήταν ασυνήθιστα ζεστή για αρχές Φλεβάρη και έμοιαζε ανοιξιάτικη.

Φτάνοντας στον προορισμό μας είναι αλήθεια πως απογοητευτήκαμε λίγο από την έλλειψη χιονιού στα βουνά γεγονός που προμηνύει έλλειψη νερών στα ποτάμια αλλά ελπίζουμε πως ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμη.

Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους του δασαρχείου που ήταν ήδη εκεί και αφού μας εξήγησαν την διαδικασία που ακολουθείται κατευθυνθήκαμε προς τις δεξαμενές.

image1

 

pestrofes

Περπατήσαμε κατά μήκος των δεξαμενών που φυλάσσονται οι πέστροφες και παρακολουθήσαμε την διαδικασία άντλησης του νερού έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των ειδικών στα ψάρια.

Μόλις το ύψος του νερού περιορίστηκε στους 10 πόντους οι υπεύθυνοι για το άρμεγμα κατέβηκαν στην δεξαμενή και ξεκίνησαν την εντυπωσιακή αυτή δραστηριότητα.

armegma2

Χαϊδεύοντας έντεχνα την κοιλιά των θηλυκών τα ψάρια ρίχνουν τα αυγά τους.

armegma3

Στην συνέχεια σειρά έχει το σπέρμα των αρσενικών για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

Η αναλογία είναι περίπου 3/1 δηλαδή αρμέγονται 3 θηλυκές πέστροφες  και μία αρσενική. Στην συνέχεια μόλις συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός γονιμοποιημένων αυγών μεταφέρονται στο εκκολαπτήριο.

ayga1

Εδώ ο μπάρμπα-Μήτσος ξεπλένει με άφθονο παγωμένο νερό τα αυγά για να απομακρυνθούν οποιεσδήποτε ακαθαρσίες έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διαδικασία του αρμέγματος και μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.

ayga2

Αφού καθαριστούν τα αυγά τοποθετούνται σε  μεταλλικά διάτρητα κιβώτια μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές όπου υπάρχει συνεχής ροή καθαρού κρύου νερού. Όπως πληροφορηθήκαμε σε κάθε κιβώτιο τοποθετούνται περίπου 2.500 αυγά. Το διάστημα από την γονιμοποίηση μέχρι την εκκόλαψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερο τη θερμοκρασία του νερού. Εντωμεταξύ το έργο των ανθρώπων του δασαρχείου δεν σταματάει εδώ. Επί καθημερινής βάσεως απομακρύνουν τα χαλασμένα αυγά από τα κιβώτια με ειδικές βεντούζες ώστε να μην μολύνονται τα υπόλοιπα. Αφού εκκολαφθούν τα αυγά και ο γόνος της πέστροφας φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος τα ψάρια απελευθερώνονται στα ποτάμια της περιοχής μας αλλά και σε ποτάμια όλης της  Ελλάδας. Ο εμπλουτισμός όμως άλλων ποταμών με την δική μας ποικιλία πέστροφας μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υβριδισμού με άλλα ελληνικά υποείδη με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

deksamenes2

Την όλη διαδικασία συντόνιζε ο Δασάρχης Χρήστος Πίσσιας. Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε η μεθοδικότητα των ανθρώπων του δασαρχείου και η προθυμία τους να λύσουν όλες τις απορίες μας(που ομολογουμένως δεν ήταν και λίγες).Με την ελπίδα να μπορέσουμε κι εμείς να συμμετάσχουμε κάποτε ενεργά σε αυτή τη δραστηριότητα πήραμε απρόθυμα το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι με νέες εμπειρίες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ Ο ΣΑΛΑΜΠΡΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ FLY FISHING KAI ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ  «ΑΣΤΡΑΙΟΣ» 

flyfishinggreecelogoblack

Facebook Like

Follow us on:

Facebook
Twitter
Instagram-icon

Εγγραφή στο newsletter

Μέλος του Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ηπείρου

epiruseconet

Go to Top